[장칼국수]
- 주재료 ①
바지락(300g), 백합(60g), 소금(약간), 물(5컵), 멸치(15g), 감자(50g), 애호박(100g), 청양고추(7g), 홍고추(10g), 칼국수면(200g), 된장(2T), 지단(약간), 표고버섯(약간)
- 주재료 ②
바지락(300g), 칼국수면(200g), 애호박(100g), 물(5컵), 시판 다시백(1개), 국간장(2T), 다진 마늘(½T), 다진 대파(2T), 홍고추(10g), 청양고추(10g)
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- 요리사전 ‘조개는’
흐르는 물에 3번 정도 헹군 뒤 물에 담가 준비해주세요
1. 바지락(300g), 백합(60g)은 물에 담군 뒤 소금(약간)을 넣고 검정 비닐을 씌워 해감시킨다.
- tip '해감시키기‘
여름에는 조개가 상하지 않도록 냉장고에서 하룻밤 보관해주세요
2. 냄비에 물(5컵), 멸치(15g)를 넣어 밑국물을 끓인다.
3. 냄비에 물(5컵), 시판 다시백(1개)을 넣어 밑국물을 끓인다.
4. 감자(50g)는 나박 썰고 애호박(100g)은 채 썬다.
5. 청양고추(7g), 홍고추(10g)는 어슷 썬다.
6. 밑국물에 칼국수면(200g)을 넣고 끓인다.
- tip '칼국수를 끓일 때‘
삶아서 건진 면을 넣어주면 국물이 맑아요
7. 감자, 바지락, 백합, 애호박을 넣는다.
8. 된장(2T)을 푼 뒤 다진 마늘(½T), 다진 대파(2T), 홍고추, 청양고추를 넣는다.
9. 국간장(2T), 다진 마늘(½T), 다진 대파(2T), 홍고추(10g), 청양고추(10g)를 넣는다.
10. 그릇에 푸짐하게 담은 뒤 지단(약간), 표고버섯(약간)을 올린다.
[Jang-kalguksu]
- Main ingredient ①
Clams (300g), lilies (60g), salt (slight), water (5 cups), anchovies (15g), potatoes (50g), zucchini (100g), cheongyang peppers (7g), red peppers (10g), kalguksu noodles (200g), doenjang (2T), garnish (slightly), and shiitake mushrooms (slightly)
- Main ingredient ②
Clams (300g), kalguksu noodles (200g), zucchini (100g), water (5 cups), commercial ash bag (1), soy sauce (2T), minced garlic (½T), minced green onion (2T), red pepper (10g), cheongyang pepper (10g)
- The cooking dictionary, "The Shell"
Rinse it 3 times under running water and soak it in water
1. Put clams (300g) and lilies (60g) in water, add salt (a little) and cover them with black vinyl to make them decomposed.
- Tip. "Let's interpret it."
Keep clams in the fridge overnight so they don't go bad in the summer
2. Put water (5 cups) and anchovies (15g) in a pot and boil the stock.
3. Put water (5 cups) and commercial stock bag (1 pack) into a pot and boil the stock.
4. Cut the potato (50g) into pieces and shred the zucchini (100g).
5. Slice Cheongyang pepper (7g) and red pepper (10g) diagonally.
6. Put the noodles (200g) in the bottom soup and boil it.
- Tip. "When you boil kalguksu."
If you boil the noodles and put them in, the soup will be clear
7. Add potatoes, clams, lilies and zucchini.
8. After adding soybean paste (2T), add minced garlic (½T), minced green onion (2T), red pepper and cheongyang red pepper.
9. Add soy sauce (2T), minced garlic (½T), minced green onion (2T), red pepper (10g), and cheongyang pepper (10g).
10. Put a large amount in a bowl and put the garnish (slightly) and shiitake mushrooms (slightly).
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